Isle of Møn – smagen af Møns natur
Er det muligt at fremstille en gin udelukkende på lokale, naturlige ingredienser fra Møn? Det var det spørgsmål som Sara og Uffe Skaaning Lind ville forsøge at besvare, da de i 2016 grundlagde Isle of Møn Spirits. Små otte år senere, besøger vi dem i deres destilleri i Askeby, og svaret på deres oprindelige spørgsmål, må siges at være et stort og rungende JA! Ikke blot producerer de nu en bred varietet af ginner med smagen af Møns natur, de har ligeledes udvidet sortimentet med bl.a. snaps, herunder en juleakvavit, vodka, kaffelikør og forskellige færdigblandede cocktails. Og det er ikke kun mønboerne og Møns turister der har fået øjnene og smagsløgene op for deres produkter, der kommer stadig flere nationale og internationale forhandlere til.
Destilleriet, hvor de producerer de ca. 6000 liter, som deres nuværende årlige produktion af gin, snaps, m.m. udgør, er placeret i deres gamle stald, som er lavet om til produktionshal, pakkeri og mødelokale. Destilleriet udstråler en lokal forankring og forbindelse til de råvarer der findes i naturen, samtidig med at det ånder ambitioner og professionalisme. Her finder man både en hjemlig atmosfære og plads til at drømme om nye smagsoplevelser og markeder.
Sankemanifestet
En del af grundlaget for Isle of Møns virke, kan man finde i deres Sankemanifest. Med manifestet som udgangspunkt har Sara og Uffe ikke blot skabt et destilleri, men en hyldest til bæredygtighed, lokale ressourcer og områdets rige potentiale.
Sankemanifestet handler også om at inddrage andre – og man inviterer løbende både lokale og vandrere til at deltage i deres sankedage; hvor fokus ikke kun er på at indsamle ingredienser, men på at fordybe sig i den autentiske Møn-oplevelse. Naturen er en del af Isle of Møns køkken, og leverer de friskeste urter, bær og rødder, der er afgørende for deres produkters autentiske kvalitet. Fra kvan og kørvel om foråret til enebær i september er hver plante – og hver håndplukket med omhu.
Sankedagene handler ikke kun om indsamling; de er fordybende oplevelser, der forbinder mennesker med naturen; oplevelser der ikke blot skaber entusiasme for produkterne, men ligeledes for hvordan man kan sanke bæredygtigt og bruge naturen også til at spise.
Møn som fællesskab og natur
Isle of Møn Spirits vil mere end produktionen af spiritus. Deres vision strækker sig til at ville berige Møn økonomisk, miljømæssigt og socialt. Det er ikke kun en forretning; det er en katalysator for inspiration og motivation, der opfordrer andre til at kaste sig ud i projekter, der harmonerer med naturen.
Destilleriet i Askeby er, udover at være et produktionssted, en åben dør for gæster. Her udfolder den komplekse proces sig, fra indsamling af urter til skabelsen af de endelige produkter, og det er helt sikkert et besøg værd.
Isle of Møns produkter sælges i flere butikker på Møn, og det samlede sortiment udbydes i deres butik og Café, Noorbohandlen, på Nyord. Derudover er det muligt at komme til rundvisninger i destilleriet med ginsmagning eller til workshops, hvor man kan forsøge sig med at lave sin egen cocktail eller gin. Se meget mere på Isle of Møns hjemmeside.