Maden og fødevarerne er ikke kun her og nu. Det er i høj grad dengang, før – og endnu tidligere. Det handler om de første bosætninger på Møn, om Silden, om Landbotiden – og om Hippietiden. Vi har i samarbejde med Museerne.dk lavet 4 historiske nedslag.
Men silden fylder mest i Møns historie. Møns Museum skriver “Det var middelalderen store sildeeventyr i Øresunds-området og den rige handel omkring Østersøen, der gjorde Stege til en af Danmarks rigeste købstæder. Der er sagt at silden stod så tæt, at en økse kunne stå opret i stimen – og at skibene havde svært ved at sejle igennem”.
Og silden fylder stadig – også selv om den ikke længere bliver landet heromkring. Møn har Sildemarkeder og en Silderute, et plejehjem der hedder Sildemarken og en stor fed sild i det gamle byvåben. Sild var bogstavelig talt guld værd, tilbage i 1400tallet, hvor Stege var helt central. Der var penge blandt de lokale dengang – og Stege Kirke står stadig i al sin vælde og vidner om tidligere tiders storhed!
Men området har været bosat allerede siden den tidlige stenalder; der er sket meget på den kulinariske scene fra den gang til nu.
Originale opskrifter
Prøv kræfter med nogle af lokale opskrifter, hvoraf flere lever i bedste velgående. Vi har været en tur i arkivet på Møns Museum.
Mønske Klejner
Møn har sine egne klejner – og det virker næsten som om at enhver gård og ethvert husmandssted har haft sin egen opskrift, på Mønske Klejner.
Røde Ribben
Endnu en helt speciel Mønsk ret. Et ribbenstykke hugges i mindre bidder på tværs. Det saltes let i ca. et døgn.
Tørrede pærer og Pæresul
Møns køkkener har anvendt pærer til mangt og meget. De blev bl.a. tørret og kunne derfor anvendes hele året. Angiveligt findes der kun 3-4 af de historiske pæretræer tilbage på Møn. Hvor mon?